Sidor

måndag 14 maj 2012

SKK visar framfötterna.

Återigen föregår Svenska Kennelklubben med gott exempel och tar viktiga steg i frågan om exteriöra överdrifter hos rashundar.

SKK skriver i en artikel att de har skickat ut en nyproducerad film till alla utställningsdomare i Norden, som handlar om andningsproblematiken hos framförallt plattnosade raser (ex. mops och fransk bulldogg). Målet med filmen är att lyfta fram problemen samt vägleda domarnas bedöming av hundarnas andning. Filmen kommer även att textas till engelska för utländska domare och läggas ut på Youtube.

I november har SKK bjudit in samtliga svenska exteriördomare till en konferens där man bl.a. kommer att behandla det svenska SRD-projektet (Särskilda rasspecifika domaranvisningar) rörande exteriöra överdrifter hos rashundar.

SKK vill påtala vikten av sunda hundar, och som grundregel vid bedömning av hund på exteriörutställning ska alltid gälla:

  • Alla hundar ska kunna andas obesvärat även under rörelse.
  • Alla hundar ska kunna uppvisa ögon fria från irritation.
  • Alla hundar ska ha frisk hud utan tecken på irritation.
  • Alla hundar ska ha friska tänder och standardenligt bett.
  • Ingen hund ska vara överviktig.
  • Hundens päls får inte vara så omfångsrik att den besvärar hunden eller hindrar rörelsefriheten.
  • Alla hundar ska röra sig rastypiskt och utan synbar ansträngning eller besvär.
  • Alla hundar ska ha en mentalitet som tillåter att de kan fungera i samhället.

Under slutet av maj och början av juni kommer forskare inom främst hundgenetik från hela världen att samlas i Visby till konferensen "Advances in Canine and Feline Genomics and Inherited Diseases". Några av dessa kommer även att delta i en workshop kallad "The 1st International Enhancement of Genetic Health in Purebred Dogs" i Stockholm, som SKK tagit initiativ till. Andra deltagare är representanter för kennelklubbar, veterinärkåren och organisationer för djurhälsa.
En som kommer att vara med på workshopen är skaparen till dokumentären "Pedigree Dogs Exposed" och dess uppföljare "Pedigree Dogs Exposed - Three Years On". Klicka här för att läsa mer om det.

Klicka här för att läsa hela SKK:s artikel samt se en trailer till filmen om andningsproblematik.

Med detta sagt vill jag ändå påpeka att det finns många problem kvar att ta tag i och Svenska Kennelklubben är långt ifrån felfri, men om man jämför med t.ex. England ligger vi långt fram. Jag ger mitt stöd åt alla som kämpar för hundarnas hälsa, oavsett om det är genom forskning, konferenser, informationsfilmer eller en enskild uppfödare som tar sitt ansvar och avlar på friska och sunda hundar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar